Har fast food fått et ufortjent dårlig rykte?

Sunn fast food

Alle har nok en viss oppfatning av at fast food eller hurtigmat er usunt, og at man bør unngå for mye av denne maten. Vi leser stadig at spesialister, matguruer og helsepersonell kommer med anbefalinger av hva som er sunt og hva som er usunt.

Det virker også som dette er under konstant forandring. Hva som er usunt forandres jevnlig. Et øyeblikk blir man advart om at for eksempel melk bør unngås, mens et halvt år senere blir vi oppfordret til å drikke mer melk og spise melkeprodukter.

Noe av det samme ser vi at skjer med omtaler av fast food og hele denne matindustrien. I sosiale media kan man lese utsagn om ulike fast food kjeder som er tilstrekkelig motbevist og falske, men som henger igjen i folks minne og blir som myter.

I tillegg har det skjedd en forandring innen denne industrien og type hurtigmatrestauranter og utvalget av hurtigmaten, har endret seg mye de siste tjue årene. I Norge har vi blant annet fått en fast food kjede som baserer seg på norsk laks.

Sunn fast food

Det er egentlig sunn fornuft å si at fast food egentlig ikke trenger å være så ille. Det hele avhenger vel egentlig av hva man velger å bestille utfra utvalget til de enkelte fast food restaurantene.

fast food fått et ufortjent dårlig rykte

De fleste tilbyr i dag alternativer som er sunnere enn andre. Og så er det valget av fast food restaurant. Velger man for eksempel å bestille mat i den norske hurtigmat-restauranten Pinkfish, vil de aller fleste alternativene på menyen være sunne.

Man anbefales å være skeptisk til alt man leser og heller sjekke opp i det hvis noe virker for usannsynlig. Enkelte personer har tidligere gjort et nummer av for eksempel å kun leve på hamburgere fra Mc Donalds i en lengre periode. Enkelte som har gjort dette har hevdet at de ikke gikk opp i vekt, men følte seg trøtt og utmattet.

En annen hevdet at han gikk ned i vekt. Det er gjort relativt mye forskning på hva ulike typer mat gjør med kroppen og dette er nok bedre informasjonskilder.

Sunn fast food, handler om hva slags fast food man velger å spise og mengden man spiser. Skal man bestille seg kylling sandwitch så velg for eksempel grillet kylling istedenfor frityrstekt, og grovere brød istedenfor fint.

Fast food du kan nyte med god samvittighet

I flere undersøkelser som er gjort for å finne ut folks vaner i forhold til hurtigmat, kommer det frem to vesentlige ting. To tredjedeler av de som blir spurt om hvorfor de velger fast food, sier at de spiser det fordi det er enkelt og beleilig. En tredjedel sier at prisen er avgjørende. Fast food er ofte billigere enn annen mat.

Fast food du kan nyte med god samvittighet

Det er nok ingen som tar skade av å spise på Mc Donalds eller Burger King en eller to ganger i uken. Dårlige matvaner kan man like mye ha av den maten man lager hjemme.

Det handler igjen av hva man velger. Begge disse fast food kjedene tilbyr sunnere varianter, og man kan enkelt tilpasse hamburgeren slik at den blir sunnere. To hurtigmatkjeder i Norge som skiller seg spesielt ut og er absolutt ikke usunn, hvis man velger riktig.

Kilde som er brukt: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/sunn-hurtigmat