Fettsuging, hva er det for noe?

Fettsuging

Fettsuging er en metode som benyttes for å kvitte seg med overflødig fett. Metoden kas også brukes for å forme figuren, men det er viktig å være klar over at det ikke er en slankemetode. Fettsuging regnes å være et av de vanligste kosmetisk kirusrgiske inngrepene i dag.

Om fettsuging

Fettsuging kan også bli kalt for figurforming, liposuksjon og liposkulptur. Liposkulptur regnes som en videreutvikling av liposuksjon som kom på midten av 1970-tallet. Operasjonen regnes som både effektiv og ufarlig, og utføres ved at uønsket fett suges ut av kroppen gjennom et sugerør.

Fettsuging krever ikke store snitt på kroppen, men inngrepet regnes fortsatt som kirurgi. Det vil kun gi små sår på utsiden av huden, men store sår på innsiden.

Passer fettsuging for deg?

Før du bestemmer deg for om fettsuging er løsningen for deg, bør du sette deg ordentlig inn i hva det innebærer. Dersom du har mye lokalt fett på ett eller flere steder du ikke får fjernet ved hjelp av trening og diett, kan fettsuging være en løsning for deg. Det er ikke alt fett som lar seg fjerne like lett, og noe kan være nærmest umulig å fjerne på egen hånd.

fettsuging for deg

Det er viktig å være klar over at operasjonen ikke er anbefalt for sterkt overvektige. Her går grensen ved en «Body Mass Index» (BMI) på 30. Dersom man har BMI over 30, vil sjansen for komplikasjoner stige betraktelig. Dersom du har en BMI på over 30, vil kirurgen anbefale en vektreduksjon i forkant. Dersom vekten holdes stabil etter inngrepet, vil resultatet være varende, grunnet at det ikke blir dannet nye fettceller der de gamle blir fjernet.

Hvor på kroppen kan det fettsuges?

Fettsuging utføres for å fjerne fettansamlinger på kroppen som er vanskelig å få bort gjennom trening og diett. Slike områder kan være blant annet hake, bryst, mage, midje, hofter, lår, overarmer og knær. Uønsket fett på andre deler av kroppen enn de nevnt over kan også fjernes ved bruk av fettsuging.

Teknikken kan brukes på flere steder av kroppen for å endre på fasongen. Magen er et av de valigste områdene man fjerner uønsket fett. Når man utfører fettsuging er det viktig å vite at man ikke kan ha løs eller hengende hud i område man skal utføre fettsugingen på. Dersom man har det må man kombinere inngrepet med bukplastikk.

fettsuges

Fettsuging av brystet til menn har blitt vanligere med tiden. Det er ikke unormalt for menn å ha litt bryster. For noen menn kan dette være flaut og kan gi en stor psykisk påkjenning. I de aller fleste tilfeller blir resultatet svært bra ved bruk av fettfjerning.

Resultat av fettsuging

Når operasjonen er ferdig vil man få et komperasjonsplagg, dette skal sitte på kroppen i alt fra 2-6 uker. Komperasjonsplagget bidrar til å unngå ujevnheter og løs hud. Stingene fjernes vanligvis etter 5-10 dager. Resultatet av fettsugingen kan vare i lang tid dersom vekten holdes stabil.

Grunnen til dette er at det ikke vil bli dannet nye fettceller som erstatter de som ble fjernet. Når du er i puberten vil kroppen bestemme seg for å ha en bestemt mengde med fettceller, så dersom du får mer fett på kroppen vil det ikke dannes flere fettceller, men størrelsen på hver enkelt fettcelle vil øke.

Resultat av fettsuging

Ikke et alternativ til diett og trening

Fettsuging er ikke et alternativ til diett og trening, og skal ikke brukes som en slankemetode. Metoden brukes for å fjerne ønsket fett som man ikke får fjernet ved trening. Teknikken som brukes fjerner kun underhudsfett, og ikke fett som ligger innenfor musklene våres.

Bivirkninger og arr ved fettsuging

I etterkant av operasjonen er det normalt å oppleve både hevelser, blåmerker og sår hud. Hevelsen vil være verst etter tredje dag, men kan vare i opp til 8 uker. Blåmerkene vil vare i cirka 10 dager.

Tunge aktiviteter som innebærer løfting av stor vekt eller løping bør unngås så mye som mulig. Men til tross for dette er det ikke lurt å sitte i ro hele dagen heller, og små gåturer kan forhindre blodlevringer i bena.

Normalt tar det 1-3 måneder før man får se de endelige resultatene av fettsugingen, men i enkelte tilfeller kan det også ta opp til ett år. Fettsugingen vil utføres gjennom kun 5-6mm store hull i huden, og vil derfor etterlate små og ubetydelige arr. Arrene vil som regel forsvinne ev seg selv over lengre tid.

Kilde: https://avivahelse.no/behandlinger/kategori/fettsuging/