Oppdag verdens lysekroner fra sofakroken

lysekrone

Mange av oss har plutselig fått mye mer fritid, med ekstra tid som må tilbringes innenfor husets fire vegger. Vi skal alle bedrive sosial isolasjon og holdes oss hjemme for å senke farten viruset spres. På denne måten bøyer vi kurven slik at det norske helsevesenet klarer å hjelpe alle som kommer til å trenge hjelp.

Selv om vi nå har en tid fremfor oss hvor vi skal jobbe, leke og utføre dagliglivets oppgaver hjemme i boligen, så betyr det ikke at vi ikke kan være kreative. Coronaviruset vil reduseres og vi vil komme til å kunne fortsette som tidligere, men i mellomtiden kan man utforske noen av interessene sine på nettet.

Virtuelle turer

Er man glad i interiør, reising, historie og kultur, så kan man benytte seg av den ekstra tiden man nå har til rådighet til å bruke nettet til andre ting enn kun Netflix og Youtube. Man kan bli sittende i sosial isolasjon i flere måneder og ferieturer til utlandet kan man se langt etter. Er man heldig så kan man kanskje planlegge en reise til høsten, men akkurat nå så der det ikke lyst ut på den fronten.

lysekroner og lamper

Bruk heller litt tid på å utforske og lære seg noen nye ting i denne perioden. Man kan finne mye på nettet av informasjon, virtuelle turer og guider om en hel rekke ting.

For de som er glad i lysekroner og lamper og sitter hjemme nå og studerer alt man kunne tenke seg å få oppdatert og fornyet i boligen, så bruk nettet til å få inspirasjon. Det er virkelig når man får så mye tid innenfor husets fire vegger at man legger merke til ting som kanskje har sett sine bedre dager.

Lys og lamper er ikke ting man bytter ut ofte

Hva er det med lamper og lysekroner som gjør at man bruker så lang tid på å bestemme seg for hvilken man skal kjøpe? Lys er ekstremt viktig og like viktig er det at man har rett lys på rett sted. En lampe eller en lysekrone skal oppfylle flere kriterier:

  • Stilmessig riktig slik at den passer inn i miljøet.
  • Riktig størrelse slik at den hverken overvelder eller forsvinner i rommet.
  • Kunne gi rikelig med lys i områder av rommet som behøver ekstra lysstyrke.

Lys og lamper

Det er viktig å vite forskjellen på generell belysning og punktlys.

  • Generell belysning er hovedlys som lyser opp hele rom. Dette er ofte spotter i tak som vil gi en jevn belysning i hele rommet.
  • Punktlys er lyskilder som plasseres strategisk for å gi lys på et bestemt sted. Det er alt fra leselys ved godstolen, lyspendel i vinduer, lysekrone over spisebord og lignende.

De fleste rom i både private boliger og i offentlige bygg og på arbeidsplasser har både generell belysning og punktbelysning. I for eksempel et kontorlandskap vil det være rikelig med belysning, men ikke så mye at det skjærer i øyne og forårsaker hodepine med mer. De enkelte kontorpultene vil ha egne arbeidslys slik at man har nok lys til å utføre arbeidsoppgavene sine. Hjemme på kjøkkenet har de fleste i dag for eksempel spotter i taket. I tillegg har man lys over komfyren og stilrike pendellamper over kjøkkenøyer og så videre.

Den ultimate lysekronen

Generell belysning som takspotter er noe som ofte settes på plass en gang, og blir sjeldent forandret. Andre lyspunkter er noe helt annet. Man skifter heller ikke disse ut så ofte, men man bruker gjerne litt tid på å finne riktig. Lysekrone over spisebordet eller i en trappeoppgang er en slik lyskilde man ofte bruker lang tid på å finne. Man har gjerne sett bilder av en eller sett en i virkeligheten som man ønsker å finne maken til. Andre vet at de vil ha en lysekrone, men har ikke funnet ut hvilken stil de ønsker. For å få inspirasjon til den perfekte lysekronen kan man utforske noe som dette.

ultimate lysekronen

  • Søk på nettet etter virtuelle turer eller bilder fra solslottet Versailles utenfor Paris. Der henger noen av verdens vakreste lysekroner og i den historiske og kjente speilsalen, vil man se flotte lysekroner som henger på rad og rekke.
  • Gå inn og kikk på nettbutikker som spesialiserer seg på litt annerledes og mer unikt interiør lik nettbutikken landstil.no
  • Søk på kirker og katedraler i Europa og resten av verden. Flere av de mest kjente har virtuelle guidede turer og her kan man virkelig se noen juveler av lysekroner. I tillegg har flere av kirkene lysekroner fra forskjellige tidsepoker slik at man kan se ulike stiler av lysekroner. Eksempler på kjente kirker og katedraler er St. Pauls katedralen, Ely-katedralen utenfor Cambridge i England, Domkirken i Milano eller Dolmabahce Palasset i Istanbul.

Kombinere interessene sine

Etter slike virtuelle guider kan man ikke bare få inspirasjon til valg av lysekrone, men man kan også bli sulten på å se disse stedene i virkeligheten. Mange reiser for å se slike kirker for selve opplevelsen. Det er oftest ikke religiøse årsaker bak turene. Disse katedralene og kirkene er storslåtte og praktfulle og er en opplevelse i seg selv. Interiør, arkitektur og historie samlet på et sted.

Lysekroner gir rom en fantastisk atmosfære og blir ofte et midtpunkt som øynene automatisk dras mot. Utforsk de ulike stilartene og bland dem for all del. Gotisk eller klassisk, krystall eller treverk, uansett er det både verdt tiden man bruker på å finne den riktige og sluttresultatet blir et møbel som definerer rommet.