Slik kledde vikingene seg

Vikinger

Vi nordmenn er et folkeslag som er meget stolte av vår historie. Allikevel må nok de fleste av oss innse at vi ikke vet så veldig mye om vår egen historie. Blant annet tror fortsatt majoriteten av nordmenn, grunnet pop-kultur, at vikinger flest hadde horn som stakk ut av deres hjelmer.

Dette er derimot ikke tilfellet. Vikingene brukte ikke dette, men pop-kulturen har allikevel bygd opp dette som et faktum. Som et resultat har også andre deler av vår klesarv blitt manipulert slik at vi har fått et feil inntrykk av hva vikingene faktisk kledde seg i. Her var det klassiske materialer som definerte garderoben til folk flest.

Materialer i vikingklær

Vikinger og klær

Det kanskje viktigste når en skal snakke om klær og beskrive disse er å analysere hva slags materialer som disse består av. Dette sier blant annet også noe om deres kvalitet, og ikke minst om hvordan klærne ble laget av deres eiere.

Vikingene var relativt simple mennesker i henhold til klesproduksjon. De levde av naturen og brukte ull, lin, og dyreskinn i produksjonen av sine klær. Disse materialene er ikke bare preget av at vikingene levde av naturen, men også det faktum at vikingene levde i det kalde, norske klimaet – der tykke klær med mye varme var viktig året rundt.

Kjønnsforskjeller i vikingklær

I vikingtiden var det et mye større skille i hvordan menn og kvinner kledde seg enn i dagens samfunn i form av typer klær. Menn kledde seg gjerne i klassiske tunikaer, som strakk seg langt nedover buksene deres. Kvinnene bar til motsetning lange kjoler, en stil som skulle være populær hos kvinner helt til bare for noen tiår siden.

Mennene holdt gjerne sine klær på med sterke belter, mens kvinnene valgte å benytte seg av brosjer som gjerne hadde flere detaljer enn beltene som mennene hadde. Detaljerte sko, hatter, og andre artikler ble også båret av vikingene, med små forskjeller mellom kjønnene.

Selv om typene klær var meget forskjellige, altså tunikaer kontra kjoler, så var for eksempel ikke fargekombinasjonene særlig avslørende. Dette står i kontrast til fargeforskjellen som er klart i dag, der kvinner og menn gjerne bærer kjønn spesifikke farger. Forskjellen her forklares ved at vikingene brukte farger fra planter blant annet, og ikke hadde det like lett som dagens fabrikker.

Dameklær til vikinger

Økonomiske forskjeller i vikingklær

Som nevnt ble de fleste vikingklær laget av lokale materialer, slik som ull, lin, og dyreskinn. Dette var allikevel bare garderoben til den gjennomsnittlige vikingen. Selv om beskrivelsene fra vikingene selv er få, så har det blitt bevist fra gravfunn at de rikere vikingene nok holdt en mye høyere status i klesveien.

Det er helt tydelig fra den typen klær som har blitt funnet i deres graver at de hadde importert klær fra andre verdensdeler. Silke og gull fra det Bysantinske riket er for eksempel å finne i mange av klærne som stammer fra de rikeste vikingene som levde på den tiden.

I tillegg ville disse rike vikingene gjerne supplementere sine flotte antrekk med juveler og andre edelstener fra verdensdeler som den gjennomsnittlige viking aldri ville oppleve. Dette fremviste statusforskjeller hos vikingene, og hvordan forskjeller i klesveien også den gangen var viktig for å fremvise økonomisk status.

Aldersforskjeller i vikingklær

Det var få forskjeller i klesveien mellom voksne og barn. Der vi i dagens samfunn ser en klar segmentering mellom voksne og barn, så fremviste de få forskjellene i klesveien i vikingtiden her et faktum fra den tiden – vikingene vokste opp til å bli voksne relativt fort, og barn ble sjeldent degget med.

Vikingkrigernes klær

 

Vikingkrigeren bar gjerne de tradisjonelle klærne som den gjennomsnittlige vikingen bar. Forskjellene her baserte seg mer på tykkelse, og tykkere lag ble ofte brukt som beskyttelse. Dessuten bar selvfølgelig vikingkrigere skjold, økser, lanser, og ikke minst hjelmer for å kjempe i vei.

Vannsikre klær

I den grad vikingene bosatte seg ved kystlinjen, både her i Norge og der de overtok byer rundt om i verden, så var vannsikre klær viktige. Her ble dyreskinn som ble behandlet av voks, så vel som smurt inn med fiskeolje, brukt aktivt for å sikre at vannet ikke trang gjennom sprekkene i klærne.

Farging av vikingklær

Uansett om klærne skulle lages til menn, kvinner, barn, krigere, rike, eller en helt gjennomsnittlig viking, så ble klærne som oftest farget. Som nevnt tidligere var det planter som ble brukt for å farge klærne. Selv om de fleste ble farget, så var en farge mer verdifull enn andre.

Fargin av vikingklær

Blå var nemlig en farge som kun ble lokalisert i gravene til de rike. Dette stammer fra det faktum at plantene som krevdes for å lage den blå fargen kun fantes i utlandet, og disse måtte derfor importeres til Norge. Med andre ord var det kun de rikeste som kunne få råd til dette.

Rød, lilla, og gul ble også funnet av arkeologer i vikingklær. Utover disse er det derimot ikke funnet noen andre farger, noe som vitner om at vikingene ikke hadde veldig avanserte teknikker for farging av klær – men farging holdt allikevel en viss signifikans.

Hvor lang tid tok det å lage vikingklær

Det kanskje aller mest interessante aspektet ved klesproduksjonen var hverken materialene, fargene, eller spesifikasjonene etter kjønn, alder, og status. I stedet var det tidsbruken som gikk med for folk til å lage klærne som ofte overrasker de fleste.

I dag er vi vant med at klesproduksjonen skjer i fabrikker der det tar få timer å lage tusenvis av klesplagg. I vikingtiden tok dog produksjonen av en simpel tunika for eksempel ekstreme 400 timer!

Vikingklærne er en kulturarv vi ikke kan gi slipp på

De færreste nordmenn i dag vet nok stort om vikingklær, og det er noe vi er nødt til å få endret på. Dette er tross alt vår historie og vår klesarv. Produksjonen var primitiv, men meget spennende. Spesielt måten vikingene levde av naturen, selv ved klesproduksjon, er inspirerende for mange.

I dag kan du ta del i vikingfestivaler og diverse eventer for å få et innblikk i kulturen, og du kan også kle deg opp som en ekte viking!

Kilde: https://klesarven.no